Hvad er design? // Teknologi

Tænk på teknologiens omfang i din hverdag!

Med den teknologiske udvikling udvides mulighederne for designets form og funktion, ikke kun pga. funktionelle designløsninger og nye produktions- og konstruktionsformer. Udviklingen af nye materialer åbner også op for helt nye formudtryk.

Teknologiens indflydelse på formgivningen tog for alvor fart i takt med industrialismens gennembrud i slutningen af 1800-tallet, hvor håndværket gradvist gled i baggrunden til fordel for maskinelle produktionsformer.

Inden for især industrielt design er forholdet mellem teknologi, funktionalitet og æstetik tæt. Man kan næsten tale om en treenighed, hvor opfindelsen af nye teknologier løser forskellige praktiske problemer og afstedkommer nye designformer. I disse år er teknologiens betydning inden for udviklingen af “intelligent design” interessant pga. muligheden for at integrere mikroskopiske computere i alt fra høreapparater til løbetøj.

Vestergaard-Frandsen: Kvinder fra Ghana drikker vand med The Lifestraw. Foto: Vestergaard Frandsen

Kvinder fra Ghana drikker vand med sugerøret "Lifestraw". Foto: Vestergaard Frandsen.

Et eksempel er sugerøret “Lifestraw”, der er udviklet til et humanitært formål. “Lifestraw” ligner et almindeligt stort sugerør, men er udstyret med et avanceret indbygget filter, der forvandler beskidt vand til rent drikkevand og derfor kan afhjælpe de store problemer omkring vandforsyning i bl.a. udviklingslandene.

Den digitale multimedie-udvikling er et andet eksempel: Fra 1980ernes mobiltelefoner i kuffertstørrelse til de moderne mobiltelefoner, der integrerer computer, tv, kamera, telefon og kalender i et lille lommeformat.

En transportabel telefon og eksempler på nye mobiltelefonmodeller

En transportabel telefon fra begyndelsen af 1990erne og eksempler på nye mobiltelefonmodeller. Kunstindustrimuseet. Foto: Peniila Laviolette.

Særligt relevante cases i forbindelse med teknologi: Myren, Panton stolen, Nobody Chair og Ole termokande.

Rørforstærker og B&O anlæg BSO 4. Foto: Signe Marie Ebbe Jacobsen og B&O

Rørforstærker og B&O-anlæg "BSO 4". Foto: Signe Marie Ebbe Jacobsen og B&O.