Hvad er design? // Stil

Kan en stol have stil?

I Den Store Danske Encyklopædi står der bl.a. om begrebet stil: “Den særlige måde, hvorpå noget udføres”. Inden for kunst- og arkitekturhistorie taler man om, hvilke stilistiske særtræk der karakteriserer forskellige stilperioder. Er formerne kantede eller bløde? Hvilket materiale er anvendt og hvordan? Også i forhold til design er det relevant at tale om stil. De former, materialer og farver, et møbel har, resulterer i et stilistisk udtryk, der ofte sammenlignes med udtryk inden for kunst eller arkitektur. I det 20. årh. har man inden for design og til dels inden for kunst og arkitektur talt om eksempelvis “international stil”, “funktionalisme”, “organisk modernisme” og “pop”.

Stil er et flertydigt begreb, der også kan bruges om en persons individuelle udtryk. Hvilken stil har han, hun eller du? Den frisure, vi har, og det tøj, vi tager på, udsender forskellige signaler, som læses forskelligt af de mennesker, vi møder.

Piger, der klæder sig i en stil inspireret af mangategneserier i Japan. Foto: Signe Marie Ebbe Jacobsen

Piger, der klæder sig i en stil inspireret af mangategneserier i Japan. Foto: Signe Marie Ebbe Jacobsen.

Stil er forbundet med identitet. De færreste forretningsfolk går på arbejde i forvaskede jeans og t-shirt, men vælger i stedet jakkesættet, fordi det signalerer økonomisk overskud og giver bæreren et strømlinet, autoritært og succesfuldt udtryk. Hvis politiet begyndte at gå i blomstrede skjorter og læderbukser, ville ændringen i stil få stor betydning for folks syn på deres autoritet.

Særligt relevante cases i forbindelse med stil: Frimærkesmykke, Myren og Panton stolen.