Hvad er design? // Miljø

Tænk på, hvor mange ting du omgiver dig med!

Betydningen af ordet “bæredygtighed” i designtænkningen er en reaktion på vor tids konsumsamfund, der er præget af overforbrug og materialisme. Hovedpointen i bæredygtigt design er, at produktet ikke længere betragtes isoleret, som det fremstår her og nu, men også forventes at tage højde for produktions-, anvendelses- og afskaffelses-problematikken i det samlede miljøregnskab.

Kritikken af “brug-og-smid-væk-kulturen” opstod allerede i 1960erne og 1970erne. Reaktionen på de masseproducerede designobjekter var dengang en fremelskning af det personlige, det unikke og det håndgjorte, fx i kunsthåndværkets form.

I dag er ideologien imidlertid en anden. Design skal ikke længere blot fungere og behage øjet, men signalere holdninger, og helst med omtanke for miljøet. Vi taler om økologisk design, om produktets livscyklus, om miljøskånsom og etisk produktion, og vi udvikler nye, nedbrydelige genbrugsmaterialer som fx plantefiber, plastgranulat og trækomposit.

Pil Bredahl: 0TO100, 2000. Foto: MUUTO. Foto: KIM AHM

Pil Bredahl: "0til100", 2000. Foto: MUUTO og KIM AHM.

Paprørsreolen “Otil1OO”, nul til hundrede, tegnet af Pil Bredahl i 2000, er et eksempel på et møbel, der både mht. materiale, produktion og brug tager hensyn til miljøet. Der bruges hverken skruer eller lim til at samle møblet, og reolen er lavet af kompositte materialer. Ved montering spændes rørene sammen med to spændebånd. Og under transport kan alle rørene samles i det største rør, så møblet fylder mindst muligt, hvilket både er en forretningsmæssig og miljømæssig fordel. I 2007 startede Pil Bredahl et samarbejde med designerne Henriette Melchiorsen og Liselotte Risell under navnet FairTrade Designers, hvor de arbejder ud fra en bæredygtig tankegang.

Spisesæt i komposterbart plast designet af Papcorn / Anne Bannick og Lene Vad Jensen

Spisesæt i komposterbart plast designet af Papcorn / Anne Bannick og Lene Vad Jensen. Foto: Claus Christensen og Jeppe Gudmunsen Holmgreen.

Særligt relevante cases i forbindelse med miljø: Nobody Chair, Panton stolen og Den runde stol/The Chair.