Hvad er design? // Materiale

Brugen af materialer i det 20. århundredes design hænger meget sammen med den teknologiske udvikling, der giver mulighed for nye formeksperimenter. Når det i 1960erne pludselig blev moderne at have plastmøbler, var det bl.a., fordi det var blevet muligt at masseproducere dem forholdsvist billigt. Det samme kan siges om de mange stålrørsstole, der kom frem i 1920erne og 1930erne.Valget af materialer er også forbundet med helt andre ting. Det kan hænge sammen med miljømæssige hensyn, økonomiske hensyn og naturligvis, hvad det endelige produkt skal bruges til. Skal det bruges inde eller ude? Må det være skrøbeligt, eller skal det kunne tåle en hårdere behandling?

Materialevalget har stor betydning for oplevelsen af det færdige produkt. Et spisebord i stål og glas skaber en anden stemning i et rum end et bord i umalet træ. Det samme produkt skabt i to forskellige materialer kan altså godt udtrykke noget helt forskelligt. Ved at vælge et eksklusivt materiale kan produktet eksempelvis få en ekstra værdi. Til gengæld kan det betyde, at funktionaliteten prioriteres mindre.
Philippe Starcks citronpresser “Juicy Salif” blev skabt i 1990 og er i dag et ikon inden for industrielt design. 10 år efter blev den produceret i et begrænset oplag i guld, men denne udgave kan ikke bruges til at presse citroner med, da citronens syre skader guldet. Dens funktionalitet er væk, og den sælges i den særligt eksklusive udgave som skulptur og designobjekt frem for som brugsgenstand.

Særligt relevante cases i forbindelse med materiale: Nobody Chair, Panton stolen, Myren, Ole termokande, Step Two og Henslængt klædeskab.