Hvad er design? // Ergonomi

Design til kroppen

Når du betragter en krop, kan du se, at den består af runde former. Fordi designere ofte skaber produkter til kroppen, bliver hensynet til kroppens form en vigtig del af designet. I en designmæssig sammenhæng betyder ergonomi at tilpasse produkter, arbejdspladser og andre opholdssteder til kroppens behov og krav. Til hverdag vurderer vi ubevidst de ergonomiske forhold de steder, vi kommer. Vi stiller spørgsmål til vores oplevelse af rummene og de genstande, som de indeholder. Er det et rart sted at være? Er der god plads til at bevæge sig på, eller føles det trangt? Er stolene behagelige at sidde på?

Eksempler på forskellige sadeltyper. Foto: Andreas Nielsen

Eksempler på forskellige sadeltyper. Foto: Andreas Spinner Nielsen.

For at skabe et godt ergonomisk produkt må designeren derfor først definere produktets funktion og undersøge dets brugervenlighed. For eksempel er produkter som sodavandsflasker og dåser runde og passer ind i håndens runding, så vi kan gribe om dem. Det samme gælder værktøj som skruetrækkere og boremaskiner, som man skal kunne holde godt fast i og arbejde med i mange timer.

Et eksempel på ergonomisk design er den finske saksefabrik FISKARS’ klassiske orange saks, der blev udviklet i 1967 og stadig bliver solgt. Den blev skabt ved at lægge en blød voks omkring en grundform, i hvilken hånden satte et aftryk, der angav fingrenes greb om saksen, hvorefter man lavede en støbeform over modellen.

FISKARS-saks, 1967. Foto: Fiskars.

Særligt relevante cases i forbindelse med ergonomi: Den runde stol/The Chair, Panton stolen og Myren.